Startpagina > Wandelen > La Grande Traversée de la Forêt du Pays de Chimay
> Inmiddels zijn we gestegen van 100 meter hoogte in de Maasvallei tot 210 meter op het plateau. Weidse vergezichten over het plateau en naar de Maasvallei. Langzaam draait de weg naar rechts over steenslag. Op een kruispuntje rechtdoor een graspad op. Klaprozen, kamille en korenbloemen geven de berm een kleurrijke tint in de late lente.
> Voorbij Bivakzone Vallée de l'Hermeton verbreedt de Hermetonvallei dadelijk en een kilometer verder wandelen we langs de oude molengebouwen van Hermeton-sur-Meuse. Van 1843 tot 1958 was hier een graanmolen in bedrijf, aangedreven uiteraard door afgeleid water van de Hermeton. La Grande Traversée de la Forêt du Pays de Chimay loopt verderop niet tot op de verkeersweg. Enkele tientallen meters voor de T-kruising, gaan we links langs een huis om meteen weer te stijgen.
> Tussen het groen winnen we snel hoogte. Wat hogerop komt van rechts een verhard weggetje maar we blijven stevig stijgen, nu door meer open landschap. Weer in bos gaan we scherp rechts op een kruispunt van bospaden. We draaien door bos en over een helling van gekapt dennenbos, waar op de vrijgekomen ruimte in de lente massaal vingerhoedskruid bloeit.
> Nog wat hoger gaan we weer links en wandelen we in de schaduw van de bosrand. We passeren enkele chalets en caravans die hier zijn neergepoot en bereiken kort daarna het plateau. Op een volgende splitsing kiezen we niet rechts voor het asfaltweggetje maar vervolgen we rechtdoor over een aangenaam pad door de bosrand. We lopen nu vrij vlak of dalen zelfs lichtjes. Verderop vervoegen we rechtuit een asfaltwegje dat tussen de weiden nog zacht verder stijgt en zo komen we helemaal boven.
Onderweg naar Hastière
Vingerhoedskruid
Maasvallei bij Hastière
Hastière
Onderweg naar Hastière
De eindbestemming van onze tocht over de hoofdas van La Grande Traversée de la Forêt du Pays de Chimay ligt slechts 7 km weg. Eens uit de vallei van de Hermeton komen we bij de Maas maar we draaien eigenlijk dadelijk weer weg en zoeken de hoogten tussen Hermeton-sur-Meuse en Hastière op. Een panoramisch traject brengt ons enkele kilometers verder in Hastière aan de Maas.
> In Hastière vind je alle winkels, ondermeer een bakker, slager, Eurospar, cafés en restaurants, allen gelegen in de hoofdwinkelstraat van Hastière-Lavaux.
> Bivakzone Vallée de l'Hermeton in de vallei van de Hermeton. Camping 'Castel Mosan', 1,5 km zuidelijk van de Hermeton-monding en langs de Maas gelegen (april - oktober).
> Uit Hermeton-sur-Meuse of Hastière raak je vrij gemakkelijk weg per bus. Te Hermeton-sur-Meuse ga je - komende uit de Hermetonvallei - op de Chaussée de Givet rechts 100 meter (bushalte Hermeton Pont). TEC-bus 154a rijdt frequent via Hastière (bushalte Hastière Eglise ligt het kortst bij de wandelroute) naar Dinant-treinstation. Deze bus rijdt ook tijdens het weekend maar minder frequent. In de richting Frankrijk is het soms tijdens de week mogelijk om via een wissel te Heer-Pont met bussen 154a en 60/3 op een uurtje weer in de Viroinvallei te zijn te Nismes. Op andere momenten heb je meer tijd nodig om weer in de Viroinvallei te geraken en moet je misschien te Dinant de trein nemen naar Namen om daar de expresbus naar Couvin te nemen, deze rijdt als lokale bus nog door naar Nismes. Een lange weg maar je geraakt er zo ook.
> De korte etappe-afstand laat je toe om tijdig de terugreis aan te vangen, je naar een andere startpunt van een deeltraject van de GTFPC te begeven of om een rustdag te nemen.
> Een eind verder rechtdoor en langs uitdeinende verkaveling van het gehucht Inzémonts. In het oudere deel van dat gehucht (rustbanken) gaan we rechts om even later in lange zigzags de daling in te zetten over een oud grassig pad op de beboste Maashelling. Onderweg uitzichtpunten over de Maasvallei met Hastière.
> Zo arriveren we na nog wat snelle bochten en door een paar steegjes in Hastière-Lavaux. La Grande Traversée loopt dan richting Maasbrug waar de tocht van Macquenoise naar Hastière na 6 etappes eindigt.
> Tijd om weer naar de Viroinvallei te reizen om ook de andere delen van La Grande Traversée af te wandelen.
Hastière
> Met de ligging aan de Maas was Hastière al sinds oertijden bewoond. Tot het Romeins tijdvak verplaatste de mens zich in onze streken voor grotere afstanden immers vooral via de rivieren. Het huidige dorp ligt gespreid langs beide Maasoevers. Het deel waar we via La Grande Traversée in Hastière arriveren en dat het eigenlijke centrum vormt, is Hastière-Lavaux. De overzijde, waar ook de historische abdijkerk ligt, is Hastière-par-Dela. Tot de gemeente Hastière behoren verder ook nog Hermeton-sur-Meuse, Agimont, Heer, Blaimont en Waulsort.
> De gemeente strekt zich dus uit over beide zijden van de Maas. Twee bruggen (een te Hastière en een te Heer) maken de verbindingen tussen beide delen. Met meer dan 160.000 overnachtingen overtroeft Hastière de stad Namen of Dinant zelfs als meest populaire tijdelijke verblijfsplaats in de provincie Namen. Dat cijfer valt te verklaren doordat de gemeente een aantal grote sociale vakantiecentra op haar grondgebied heeft, zoals het domein Massembre te Heer, dat schoolkinderen uit het katholiek onderwijs ontvangt.
> De gemeente Hastière is anderzijds al vele jaren terug te vinden in de top van armste gemeenten in de provincie Namen of in de lijst van Naamse gemeenten met de grootste werkloosheid. Overigens zijn ook de gemeenten Doische en Viroinval (waar we eerder wandelden) bovenaan die lijsten terug te vinden. De verklaring ligt misschien gedeeltelijk in de teloorgang van de oude Franse en Waalse metaalindustrie waardoor grensarbeid sterk afnam. Verder is er al vele jaren een socialistisch geïnspireerd bestuur te Hastière.
> Toeristisch is het meest interessante in en rond Hastière dat waar we mee bezig zijn: de streek al wandelend ontdekken door een verscheiden natuur. Historisch-architecturaal loont het zeker de moeite om even de Maas over te steken om er de voormalige abdijkerk te bezoeken. Het is een van de best bewaarde en meest interessante romaanse gebouwen in heel België. De kerk werd gebouwd in romaanse maasstijl in de 11de eeuw. Meestal is ze open voor bezoek. Binnenin kan je ondermeer in het gotisch koor het 15de eeuws koorgestoelte bekijken. Pelgrims kunnen in het koorgestoelte een houtgesneden motief van een Sint-Jakobsschelp ontdekken, de kerk ligt trouwens ook op de Santiagoroute Via Mosana. Ongetwijfeld passeerden op deze plek al talloze anonieme pelgrims in de middeleeuwen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




La Grande Traversée (189 km)